Gambarkloni lama sudah di pindahkan ke kotak baru.dari 3kom ia berkembang kepada 5kom sekarang,perkembangan amat mengalakan walau pun ia di letakan di kawasan bandar,ada beberapa gambar yang menunjukan bahawasanya kawasan di persekitaran ada terdapat banyak niktar yang di bawa masuk kedalam hive.ini bermakna lebah dapat berkerja di mana mana sahaja walau pun di kawasan perumahan dengan syarat kita tahu bagaimana hendak menguruskanya.lebih kurang 10kilagram madu yang saya dapat pada bulan ini.

4 gambar di atas ketika saya mengadaka kursus di banting klang.setakat ni sambutan bagi kursus lebah madu amat menggalakan,kepada sesiapa yang berminat boleh terus hubungi saya di talian 0123061972 en shaiful.kursus akan di adakan pada setiap hari isnin hingga khamis sahaja.yuran kursus rm300.gambar yang di ambil di rumah saya di wangsamaju.di situ saya letakkan dua mini kloni lebah,bagi tujuan membuat ratu baru,selepas ratu baru berjaya di buat saya akan pindahkan ke tapak lebah.kelihatan sanak saudara cuba berjinak jinak dengan lebah.madu madu lebah yang sudah siap di botolkan dan boleh di beli melalui online,kos penghataran bergantung pada berat madu yang di beli oleh para pembeli termasuk sabah dan serawak.di jamin asli dan tiada bahan pengawet.400gram rm38.600gram rm53shj.madu akan di hantar pada 5 hari waktu berkerja setelah pembayaran selesai di buat.resit pembayaran hendaklah di mmskan ke no 0123061972 sebarang pertanyaan sila hubungi ke talian tersebut.


lagi seorang peserta yang berminat untuk mempelajari teknik teknik penternakan lebah madu saudara ganesan dari klang selangor.
                                                                       setakat ni ramai peserta baru yang sudah memulakan projek penternakan lebah madu.ia adalah satu gambaran yang positif mudah mudahan ramai lagi yang akan berjaya menjadi penternak lebah yang berjaya suatu hari nanti.hampir setiap minggu ada yang berminat untuk menyertai kursus yang syarikat saya anjurkan.
salam sejahtera,gambar di atas ketika saya sedang memberi kursus kepada en aziz dari seremban.
apa yang sedang beliau sedang lakukan adalah pemeriksaan biasa yang harus kita lakukan seminggu sekali,pemeriksaan jumlah telur yang baru di isi oleh ratu,kuantiti polen yang di bawak masuk ke dalam sel dan pembersihan sarang lebah.gambar semua di atas adalah ketika saya melatih seorang peserta baru iaitu en nasir dari kelang,kelihatan en azman menunjukan perkara perkara yang harus di lakukan ketika menguruskan lebah di ladang.


gambar di atas ialah ketika saya berada di tapak ternakan lebah en azman,setelah yakin akan usaha penternakan ini akan membuahkan hasil yang lumayan beliau tidak bertangguh lagi terus memulakan projek setelah mendapat khidmat nasihat dari carambolabeefarm,segala kelengkapan perlebahan termasuk benih lebah di bekalkan oleh syarikat saya iaitu carambolabeefarm.kepada sesiapa yang berminat ingin membeli lebah boleh terus berhubung degan saya.khidmat juru runding juga di sediakan.


seorang lagi peserta yang berminat untuk memulakan projek lebah madu dan bercadang untuk memulakan projek bersama sama dengan, kawan kawan baiknya..hakim berminat kerana dia yakin akan potensi, lebah madu boleh mendapat pulangan yang lumayan...
                                                   

gambar di atas dan juga dibawah menunjukan saya sedang menjalakan rutin harian apabila sampai di tapak lebah,memeriksa keadaan koloni dan juga keadaan ratu lebah.
pada masa gambar ini di ambil cuaca agak panas, oleh itu kita dapat melihat lebah berkumpul di pintu masuk tapi nektar yang di bawa masuk agak tinggi,lebah di atas berada di dalam kawasan tanaman belimbing.


      
seorang kenalan lama yang juga amat berminat untuk memulakan projek penternakan, lebah madu beliau juga adalah seorang bilal masjid di salah satu masjid di kuala lumpur.